Saturday 11 June 2016

Pulut Mangga Noxxa

Assalamualaikum.. bertemu lg kite di lembaran resepi seterusnya.. hehe

Sebenarnya kalau ikutkn KPI sy, resepi haruslah diblogkan sebaik shj siap masak. Tp tulah, since sakit mata 2mgu lepas, masih ade lg la side effect dia.. asal malam je mata sy kabur dan pedih kalau tgk hp. So mcm smlm mmg xtahan lah, so sy postpone resepi pencuci mulut ni kpd pg ini..

Inilah pencuci mulut pertama sy buat setelah 6hari berpuasa smlm. Puasa 1 hingga 5, mmg berbuka kurma, nasi dan lauk je mcm mkn mlm dibulan2 lain. Xde side dish. Alhamdulillah, encik somi pun xbyk bunyi. Abes mkn, solat mghrib pastu dia trus ke surau. Anak2 lg la. Kecik2 lg kan.  Mana la tau "kemeriahan pesta mknn" sebenar di bulan ramadhan ni kan.. hehe.

Eh.. byk lak bercrita kan.. ok la trus ke resepi..

PULUT MANGGA NOXXA
Bahan2 :
Mangga masak ranum dipotong ikut suka.
Beras pulut
Garam
Gula pasir
Daun Pandan
1sk Tepung Jagung.
Santan 1cawan

Cara2 :
Cuci beras pulut dan letak kt bekas lain dulu
Onkan SF dan tuang 1cawan santan + garam + gula
Kacau smpai mendidih dan offkan SF
Masukkan daun pandan dan tepung jagung
Kacau2 sebati smpai tepung xberketul
Kuarkan skit santan td utk kite jdkn kuah
Masukkan beras pulut dh dicuci td. Pastikan baki santan yg tertinggal dlm inner td kuantiti nya adalah betul2 sama paras dgn beras pulut (klu lebih nnt pulut lembik)
Tutup periuk, laraskan tombol ke pressure dan tekan button LP8 mnt (ade juga org guna hp2 mnt tp sy xnk amik risiko pulut berkerak)
Selepas 8mnt. Lepaskn wap atau biar je dia kuar sndr perlahan2

Masukkn dlm piring, susun2 mangga td dan tuangkn kuah santan.. Siap!!

Selamat Mencuba ya!! Nnt boleh tglkn komen sama2 kt bwh ya..☺

No comments:

Post a Comment