Tuesday 21 June 2016

Nasi Minyak Noxxa

Pejam celik pejam celik dh 16ramadhan.. makin ilang idea nk masak apa.. lantas ku intai2 blog resepi org dan ternampak la resepi nasik kaler2 ni..

Sy sbnrnya suka rujuk blog azlita masam manis tu. Resepi dia bg jelas. Senang nk ikut. Bezanya dia masak versi dapur gas tp sy versi Noxxa. So setelah diamati dan difahami, maka sy transform resepi beliau ke bentuk Noxxa.

Pastu tu plak bahan2 pun sy alter sbb xde.. hehe.. contoh : pakai minyak jagung, tp minyak jagung yg ade dh 2bulan expired. Kena pakai pewarna kuning telur, mmg xde la kann.. so kita ubah..

Jgn risau utk ubah sbb masakan ni dia tetap akan sedap kalau kite benar2 ikhlas nk masak.. 😙

Bahan2 :
3ulas bwg merah dicincang
3ulas bwg putih dicincang
1inc kunyit hidup dicincang
Penumis 4sekawan dicuci bersih
1cup noxxa Susu cair
Daun pandan di lipat
2.5cup noxxa beras dicuci dibekas lain (sy masak 2.5pot je dan pakai beras biasa je)
1sudu minyak ghee / sapi
1sudu butter (pengganti mnyk jagung dan pewarna kuning telur)
Air 2.5cawan noxxa (sbb beras 2.5cwn noxxa)
Garam
Kismis
Hiasan spt daun bwg, bwg goreng

Cara2 masak :
On Sf dan masukkan minyak sapi dan butter beserta daun pandan. Kacau2 smpai naik bau pandan.
Masukkan tumis 4sekawan dan bwg + halia cincang. Kacau2 smpai  naik bau wangi.
Off SF
Tuangkan susu cair dan garam
Kacau2 je.
Tuangkan air 2.5cawan noxxa (jgn ngam sgt 2.5 tp kurangkn skit sbb dh ade susu cair. Kalau letak air ngam2 takut nasik lembik. Kt sini kemahiran mengagak tu kena diaplikasikan.. hehe)
Masukkan beras yg dh dicuci td. Kacau sebati
Tutup periuk. Laraskn tombol ke pressure dan LP8
Selepas 8mnt, bukak penutup, kacau2 dan masukkan kismis. Tutup balik dan biark  keep warm dlm 5mnt.
Buka penutup, masukkan dlm mangkuk nasik dan tabur lah hiasan..
SIAP!!

Sedap dimakan dgn ayam masak merah dan jelatah. Sebijik cam makan kt kenduri.. heheh.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment