Monday 27 June 2016

Kuah Kacang Nasi Impit Noxxa

Setelah 31 thn lahir kt muka bumi ini, baru smlm ku cuba masak kuah kacang nasik impit. Yelah kan slama ni ade org tlg masakkan.. Pastu teringat plak taun lepas mentua ade request suh buat kuah kacang, tp ku buat xdgr je sbb mmg xtau buat.. hehe.. So kali ni sbb dh byk kali prektis masak ngn Noxxa, apa salahnya kali ni praktikkn kuah kacang plak kan.. at least bila dh prektis ni, kite dh leh tau apa kelemahan yg perlu dibaiki..

Anyway tenkiu byk2 kpd my Angah jie rmn sbb bg resepi kuah kacang dia yg mabeles.. hihi

Penyediaan Kacang

500g kacang tanah
Cuci 3kali dan toskan
Masukkan dlm inner dan HP 8mnt
Cukup 8mnt, biarkan wap bebas sndr
Kemudian kacau rata, dan tutup kembali dan HP4 mnt
Dh cukup 4mnt, on SF dan kacau2 kejap je supaya smua rata disangai.

Kuarkan dan sejukkan dan cabutkn kulit kacang.

Pastu blend kan kacang ni sama ade nk kasar2 skit atau abes halus. Ikut citarasa.

Penyediaan kuah :
Tumbuk / blender bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, udang kering / ikan bilis dan sedikit belacan
Onkan SF (xyah tutup periuk)
Tumiskan bahan2 yang ditumbuk / blend tadi.
Dan naik bau wangi, masukkan lada kering (ikut kepedasan masing2), 1senduk gula pasir, gula anau / gula merah dan air (masa ni if panas sgt, boleh OFF kan SF. Dh kacau2 rata baru on kan balik SF)
kacau2 rata dan masukkan kacang yang dikisar (halus / kasar) tadi.
Offkan SF sekiranya kuah dh mendidih.. Siap!!

Dapur xkecah, sinki xpenuh, tp hidangan siap!!! Mudahkan??

3 comments:

  1. Bila raya mesti google resepi ni..heheh.
    Jemput singgah blog sy ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete
  2. iye ke sis. trima kasih ye.. ok jap lg sy jenguk dan follow blog sis.
    hrp sis follow sy juga ye :-)

    ReplyDelete
  3. Saya msukkan santan. Lg lemak

    ReplyDelete