Monday 8 August 2016

Laksa Noxxa

Sebenarnya sy dh lama craving nk buat laksa ni guna Noxxa sbb dh byk sgt org claim sangat2 senang buat laksa dgn Noxxa.

So bile tgh giler nk buat, blk keje trus singgah kedai kt Pasar Nilai 3.. beli la mi laksa, daun kesum, dll bahan kering.. ikan sy xbeli lg sbb ikan ptg2 xde.. so tgu la selasa mgu dpnnya utk beli ikan kt pasar Malam Tmn Semarak, Nilai.. selasa demi selasa silih ganti tp xjuga beli2.. selepas 2mgu, bila daun kesum dh mula layu baru lah beli ikan. Tu pun beli ikan sardin 5ekor ngn 4 ekor ikan kembung.

So ahad baru ni 07.08.2016 bermula projek Laksa Noxxa sy. Seawal jam 7pg, sy mulakan dgn merebus mi laksa. Sy cuci2 3kali dgn air Tapisan e-Spring, pastu sy masukkn dlm inner dan tuangkan air tapisan e-Spring sehingga tenggelam mi laksa tu. Then sy HP5.
Mi laksa HP5

Dh cukup HP5, sy biarkan wap bebas sndr baru sy buka penutup. Alhamdulilah, mi sy lembut sprt yg standard. Xlembik dan x keras. Dh kuarkan smua mi, inner dh sejuk, sy rebus telur plak. Sy xguna air tp sy guna towel good morning basah sbb sy xnk amik masa yg lama. Sy masukkan towel basah dan ratakan dlm inner, sy susun 5bj telur dan HP1 je
Telur HP1

Selepas wap bebas kuar sndr, sy kuarkn telur dan biarkan sejuk kt luar. Dh sejuk inner, sy stat merebus bahan Utama Laksa iaitu ikan!! Sy cuci2 ikan dan masukkan 5ekor ikan sardin dan sekor ikan kembung. Sy buang kepala dan ekor siap2 supaya senang nk dblender nnt. Sy HP60
Ikan Sardin dan Ikan Kembung HP60

Abes 60mnt, sy bg wap bebas sndr gak. So proses making laksa sy kire lama gak la sbb sy biarkn wap abes br sy bukak penutup. Lgpun bila byk air dlm piyuk, bole banjir dapur kalau kita bebaskan wap kt tombol tu.. so better la biar wap tu kuar sndr perlahan2. At least xde la menambah keje nk lap2 dapur plak kan.. hehe
HP ikan td

Bila dh abes wap, sy kuarkan ikan dan trus masukkan ke dalam blender yg dh sy isi dgn cili kering yg sy dh rendam air panas, bwg putih beberapa ulas, bwg besar (sbb baru pasan bwg merah dh abes.. huhu), belacan seinci dua dan air rebusan ikan. 
masa utk blender.. 

Masa nk kuarkn ikan dr inner tu kan, ikan ni mmg dh lembut. Tulang2 pun xyah asing sbb dh abes lembut dh tulangnya... 
Blender pun kejap je sbb ikan dia dh lembut. Bukak je penutup blender, tu dia.. bau kuah laksa dh ade.. 
hihi.. 
Tu dia!!! 

pastu trus masukkan hasil blender ni td ke dalam inner yg ade baki rebusan ikan td. Kemudian sy masukkan asam keping, daun kesum, gula dan garam dan sy HP5 utk bg kuah tu masak pekat.
Campuran hasil blend dgn air rebusan ikan




Selepas HP5, sy xtgu lama sbb excited hehe.. taraa!!!!


Siap sudah kuah laksa sy!! Mcm xpercaya je sy buat kuah Laksa sndr!! Hahhaha.. Bak kata asben sy, jimat 4 5 hengget nk makan laksa.. hehe

So seawal jam930pg, kami bersarapan lah laksa.. anak2 pun 1st time makan laksa nie dan alhamdulillah diorg pun suka. Tp laksa ni mmg basic punya sbb xsmua benda ada.. stakat laksa, kuah, telur rebus, timun disagat dan cili besar.. tp ok la kan.. yg penting kuahnya tu SODAP!!
Siap!!

EMYRUL

1 comment: