Friday 10 June 2016

Ayam Kicap Pedas Manis Noxxa

Arini 5ramadhan 2016, terpaksa kuar opis lambat. Sepatutnya dibulan Ramadhan ni, ku balik jam 4pm (WP4), tp sebab "wahyu" bertalu2 dr 4org bos yg ku ade, maka kena la siapkn keje sblm balik.

Masa siapkn keje, ati saspen je tgk setiap minit beransur2 org balik.. abih la kalau org dh abes balik, tgl aku sorg je. Gigih la buat keje laju2.. alhamdulillah by 530pm masih la ade 2 3 org umat.

So bila tgk Kompleks D ni dh lengang, ajet2 la jalan pun kompom lengang sbb org dh balik jam 4pm dan 430pm td. Tp meleset sama skali.. huhu.. stuck dpn simpang 4 nk ke alamanda, stuck lg kt trafik lite dpn inspen tu, stuck lg kt simpang 4 PLPP, stuck lg kt bulatan Bangi Gateway, masuk hiway, kreta byk.

Lepas byr tol Putra Mahkota stuck lg kt situ. Pastu stuck plak pasar ramadhan kt BM, stuck lg kt jln short cut Nilai 3- Btg Benar. Dan akhirnya ku selamat smpai umah jam 645pm.

Penat!!

Tp nasik dan lauk xmasak lg!! Tanggal tudung, tukar baju. Mula2 skali mmg masak nasik. Masak 2.5pot je. LP 8mnt. Smbil2 tu kuarkan ayam beku kt freezer tu utk diperap dgn bahan2nye.. resepi tgk kt FB. Resepi dia versi periuk biasa. Tp sbb kite dh lambat sgt kan, nk maghrib dh, MUJUR ADE PC NOXXA!! heheh..

Kite masak AYAM KicAP Pedas Manis

Bahan2 :
Ayam
3ulas bwg putih dan 1inc halia dtumbuk lumat
Garam
Serbuk kunyit
Kicap pekat
**lumurkn kt atas tu kt ayam dan perap dlm 10-15mnt

Masak :
Panaskan minyak dgn cara onkan SF
Masukkan rempah tumis 4sekawan dan 4 lai cili kering yg digunting kecik2
Dh naik bau, masukkan lada kering dipotong kecik dan daun kari smpai naik bau dan masukkn hirisan bwg merah, bwg putih dan bwg besar.
Dh naik bau off SF
Masukkan ayam. If ayam memenuhi ruang inner xperlu tambah air sbb nnt air dr ayam tu leh cover
Ayam je tau kuah letak tepi dulu
On HP 10 mnt
Dh 10mnt, bebaskan wap on SF dan tuang baki kicap perap td dan adjust rasa gula dan garam. Dh mendidih, SIAP!!

Pastu kul8.00pm baru la kami smua berbuka sempurna. Trima kasih Noxxa!!

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment