Kuih lopez ni mmg kuih feveret kite.. sbb kombinasi lemaknye pulut dgandingkn dgn kelapa parut yg sedang2 masin pastu cicah plak dgn kuah gula yg sejuk2 peti ais... wallawwehh!! Terbaik..
Dulu2 mmg xterfikir pun yg satu masa nnt, ku akan buat juga kuih nie. Tp sape sangka, Allah juga sebaik2 perncang.
Taun lepas la critanya bermula..mula knal kt FB Sifu azlina_ina. Dia share resepi buat kek. Pastu selit2 juga resepi kuih2 tradisional. So kite pun rajin la mengesavekan resepi2 sifu ini smpai storage hp full.. hihi 😅😅
Pastu ade la terselit resepi kuih lopez ni. Mmg sgt senang cara dia. Kite save dulu.. nnt buat.. dh setaun berlalu, baru arini kite buat. Resepi asal dr sifu azlina_ina ni guna periuk kukus biasa. Tp kite ni kan malas sejak ade Noxxa, so kite adjust cara masak dia. Cara masak je bukan bahan2.
Jd jom tgk cara kita buat kuih lopez dgn piyuk Ajaib Noxxa :
Bahan2 nye :
Beras Pulut Susu ikut suka byk mana
Santan
Pewarna Hijau
Perasa Pandan atau air pandan ori
Garam
Cara2 nye :
Cuci beras pulut susu mcm cuci beras tu 3kali
Tuang air btol2 sama paras dgn beras pulut. If ketinggian beras pulut 1cm dr dasar inner, mcm tu juga la paras ketinggian air
Tuang santan skit gaul2 rata dan garam
On LP 7
Dh 7mnt, bebaskan wap kacau2 pulut dan pindahkan ke dlm loyang yg dh dgris dgn mentega atau minyak
Padat2kan pulut dlm loyang tu
Dlm inner yg dh dikuarkn pulut td, masukkn inner besi dan tuang air paras2 tunku besi
Letak loyang berisi pulut td dlm inner yg ade tunku besi dan air tu
Tekan button steam 3mnt
Laraskan tombol ke steam juga taw
Selepas 3mnt, biarkan pulut td sejuk dan bole potong ikut suka dan gaul2kn dgn kelapa parut bercampur garam.
Resepi air gula :
Gula anau
Gula pasir
Daun pandan
Masukkn 3 3 ni dlm piyuk berisi air, kacau sehingga smua gula larut dan kuah jd likat..
Senang je kan guna Noxxa?? Xyah byk periuk nk pakai..
Selamat Mencuba ya..
Feel free utk komen2 kt bwh..☺☺
Sy sntiasa membantu anda..
No comments:
Post a Comment