Smlm, 12ramadhan... dh mula stat kekeringan idea nk masak apa.. xkn hari2 lauk ayam kurma? Xkan hari2 ikan sweet sour?? Muaks uolls!! Huhu..
Bukak freezer tgk ade ikan kembong dan ikan cencaru..
Tingg!! Muncul mentol menyala kt luar kepala.. ikan bakarrrr... Salu tgk org buat ikan bakar boleh je dgn Noxxa. So now its time 4me to do that..
Apa nk disumbat kt ikan ni? Sumbat saja apa yg ade.. hehe.. jom tgk bahan2 sumbatan :
Bwg merah 3ulas
Bwg putih 3ulas
Serai 2btg
Sedikit belacan
Sedikit kelapa parut
Sesudu cili giling Puteri(anak2 xmkn pedas)
Gula atau stevia
Sedikit kunyit hidup
Sedikit halia
Garam
Daun kunyit 3helai dihiris halus
Cara2 :
Tumbuk bwg2, belacan, serai, halia, kunyit hidup
Pastu kuarkan dr lesung dan campur gaulkn dgn kepala parut, gula / stevia, garam, hirisan daun kunyit dan cili giling Puteri
Gaul sebati
Ikan td dilumur dgn garam dan serbuk kunyit.
Pastu apa lagi, sumbat je la belakang ikan ni dgn bahan2 td.
Dh selesai sumbat, balut cantik2 dgn kertas aluminium tu dan masukkan trus dlm inner noxxa.
On HP5 dan tombol pd pressure.
Cukup 5mnt, off HP dan on SF kejap smbil balik2 kan ikan tu ikut naluri smpai rasenye mcm dh masak garing.
Kuarkn dr inner dan letak kt Pinggan. Sementara tgu azan maghrib, kite buat kuah asam plak.
Guna asam jawa adabi yg xde biji tu, tuang air utk jdkn berkuah, potong dadu bwg merah, potong cili api, titiskan stevia atau gula pasir, perahkan limau kasturi / nipis. Kacau2 siap utk dinikmati dgn ikan cencaru bakar td..
Selamat mencuba!!
Peringatan mesra : Bahan2 sumbatan saya adalah mengikut apa je yg ade kt dapur. If korg ade bahan2 lain, taruk je ikut citarasa masing2 ya..
No comments:
Post a Comment