Thursday 23 June 2016

Nasi Tomato Noxxa

Arini kite masak nasi tomato.. nasi plg senang nk masak. Pastu ada plak noxxa, lagi menjadi2 senangnya.. hahhaha..

Jom lah trus ke bahan2 ngn cara masak. Sama je ngn nasi minyak cara dia. Beza nya ada tomato puree

Bahan2 :
Tumis 4sekawan
Minyak sapi / ghee
Minyak masak
Daun pandan
3bj Bwg merah, 3bj bwg putih dan 1inc halia dicincang halus
2.5pot noxxa beras (dicuci asing)
1pot noxxa susu cair
3sudu besar tomato puree
Air 2.5pot noxxa
Santan
Gula / stevia dan garam

Cara Masak :
On SF dan masukkan 1 sudu minyak sapi / ghee dan skit minyak masak utk menumis.
Dh cair dan sebati minyak dgn minyak sapi, masukkn daun pandan bersimpul dan tumisan 4sekawan.
Kacau2 smpai wangi.
Masukkan hirisan bwg dan halia smpai wangi.
Off SF.
Masukkan 1pot noxxa susu cair, garam dan 2.5 pot (kurangkn skit dr 2.5pot) air masak. Sbb beras td 2.5pot kan..
Masukkan 3sudu besar tomato puree
Kacau2 jap.
Masukkan beras dlm campuran td. Kacau rata beras.
Tutup penutup dan laraskan tombol kpd pressure.
Tekan button LP8 dan biarkn Noxxa plak yg masakkan nasi anda.
Selepas 8mnt, bebaskan wap dan kacau2 nasi tu.
Jgn terkejut plak tgk rupa nasik tu.. dia mmg huduh skit sbb tu kena kacau2.
Tutup balik periuk dan biarkan je setting keep warm tu dlm 5-10mnt dan sedia utk dinikmati..

Senangkan??

Rugi la klu dh beli Noxxa tp simpan dlm kotak je.. 😜

No comments:

Post a Comment