Sunday 11 January 2015

Kepentingan Serat

Serat merupakan bahan drpd dinding sel tumbuh2an yang tidak boleh dihadam sepenuhnya oleh badan kita. Serat mempunyai 2 manfaat utama bagi kesihatan penghadaman iaitu :
1. Membantu penghadaman, melawaskan pembuangan air besar dan mencegah sembelit
2. Mengawal tahap gula dalam darah anda
Sumber Serat :
Sumber serat terbaik adalah drpd kekacang kerana ia kaya dengan protein. Antara contoh kekacang ialah kacang soya, kacang tanah, kacang dal dan kacang merah / hitam
Produk bijirin penuh spt oat dan beras perang merupakan  sumber yang kaya dhn serat. Jika anda memilih utk mengambil bijian yang digilap dan ditapis, byk nutrien dan serat akn hilang ketika proses penggilapan / penapisan. Oleh itu, anda haruslah memasukkan sekurang2nya separuh drpd sumber serat anda dgn produk bijian atau bijian penuh (sekurang2nya 2 hidangan sehari)
Buah2an dan sayur2an adalah baik utk kesihatan kerana selain drpd serat, buah2an juga mengandungi vitamin, karbohidrat kompleks dan fotokimia yang mengandungi antioksidan yg baik utk badan anda.
Jadikan  kekacang, produk bijian penuh, buah2an sam sayur2an sbg salah satu menu harian anda. Mulakan pengambilan serat dgn jumlah yg kecil dan secara beransur2. Anda boleh menambah sedikit demi sedikit pengambilan serat anda. Dgn cara ini, anda dpt mencapai jumlah pengambilan harian yg disyorkan
Perlu diingatkan  bahawa apabila anda ingin menambah pengambilan seray dlm menu harian anda, anda hendaklah melakukannya secara berperingkat utk mengelakkan GASTRIK dan anda perlu minum  air yg mencukupi utk memcegah rasa senak perut
Tahukah anda?
Anda perlu mengutamakan pengambilan sekurang2nya 20-30g serat sehari
Secawan kacang kuda (164gm) = 12.5gm serat yg merangkumi kira2 50% drpd pengambilan harian yg disyorkan utk anda
Secawan jambu batu (164gm) = 8gm serat
Secawan brokoli (150gm) = 5.2gm serat

No comments:

Post a Comment