Hahaha.. cendawan ni tetiba je dpt ni. Critanya mgu lepas balik kg.. Ari ahad nya tu tgh packing2 barang nk balik tetiba kakak kedua sy bg cendawan. Katanya tumbuh belakang umah dia.. Waahhh.. rejeki xdiduga nie.. alhamdulillah.. dh lama sgt nk makan cendawan busut nie.
So, hari demi hari, baru kames smlm (21 July) berkesempatan nk masak. Noxxa kan hado..hehe. Sebelum nk masak tu, otak ni mcm biasa cer terjemahkan cara masak dr dapur ke Noxxa.. Nk pressure brapa lama ek?? ha.. Jom tgk resepi di bawah :
Bahan2 :
bahan2nye |
cili api ikut suka kepedasan
Serai kalau besar 1 je
kunyit idup seinci
Garam
Santan (sy pakai santan kotak je cap Ayam Brand)
Cara2 :
Tumbuk sehingga lumat biji cili bersama dengan serai dan kunyit hidup
Cendawan yg dicuci bersih dimasukan ke dalam inner bersama dengan bahan tumbuk td
Selepas HP10 |
tuang air sedikit sehingga tenggelam cendawan
masukkan garam
On HP10 (nk bg cendawan btol2 lembut)
Selepas dh abes HP 10, Bebaskan wap
selepas dituangkan santan |
Kacau2 dan tuangkan santan serta garam
kalau nk kuah byk dan pekat, pandai2 la adjust santan tu
On SF dan kacau sehingga mendidih
Siap!!
Tara!!! Gulai Cendawan Noxxa |
No comments:
Post a Comment