Thursday 17 December 2015

Gulai Ketam

Assalamualaikum.. kali ni sey nk share resepi masak Gulai Kotam atau org key eLL panggil Gulai Ketam Masak Lemak Cili Api

Bahan2 :
Ketam
Lada Api
Kunyit Hidup
Santan
Daun Kunyit
Garam

Cara2 :
🐙Siang ketam
🍳 Masukkan dalam inner Noxxa
🍆 Masukkan lada api yg telah ditumbuk lumat dgn kunyit hidup.. ikut suko korg la podeh mano
🍝 Gaul sebati kotam td dgn ramuan td
♨ Tutup Periuk.. Laraskn tombol ke mode pressure. Tekan button HP 15mnt atau LP 20mnt (ikut byk mana ketam korg la.. pandai2 bajet la)
👉 Tujuan HP atau LP ni adalah utk mensebatikan ketam td dgn ramuan serta utk bg isi ketam masak. So smntr nk tgu minit 0.0, buleh la g mandi ke cuci baju ke..
🔪 Bila dh minit 0.0, xyah gopoh2 nk bukak penutup.. rilekkkk...💆 bg wap abih kuar dulu atau kalau nk copek, alihkn tombol ke steam.. copek la wap ae kuar..😅
🍶 Dh bukak penutup, kacau2 kejap, on kan SF sbb time ni kena masukkan santan dan garam.. kacau2 la, adjust2 rasa dan kaler gulai.. kalau cair bona, tambah skit kunyit serbuk bg dia berkaler cantik skit.. pehtu lotak solai daun kunyit bg wangi then pabila kuah dh mendidih, garam pun ok, leh la off SF dan amik piring, g hidang... hehehe🍲

No comments:

Post a Comment