Assalamualaikum & salam sejahtera..
Selepas 1taun, baru arini berpeluang menorai teknik Dry Steam Noxxa nih.. bukan apa, sy ni xbrapa minat kek2 bakar nie.. my passion is more to kukus2.. hiihihii.. plan asalnya nk buat sblm ramadhan.. yelah kan at least korg leh baca dan hadam utk prepare kek time raya.. tp xpelah.. trend skang, lepas raya 1 2 3, open house plak..
Buat open house xbererti smuanya dibuat dengan 'jari telunjuk' jer.. perlu berbelanja dgn berhemah.. membazir amalan syaitonn... nk plak dh ade Noxxa nie kan, gunakan lah piyuk ajaib ni utk membantu anda berjimat.. bole?? Good!!!!!
Ok.. back to tajuk.. arini sy amik cuti rehat (anual leave) semata2 utk teknik ini.. ha.. gigih isik HrMis semalam kau..
Sy amik resepi ni dari Azlina Ina.. Bakers paling fofular di abad ini. Xpenah kedekut berkongsi resepi.. resepi dia mcm kt bawah ni lah.. ikut je step2 dia.
Kemudian pabila dh siap adunan.. perkara pertama ialah pastikan inner anda kering. Bile dh lap kering, amik butter atau minyak utk gris dasar inner dan sekeliling dinding dlm inner tu..
Dh abes gris, letakkn kertas putih tu yg mmg utk buat kek (maaf sy xtau nama kertas tu apa) dan gris juga atas kertas tu.. ade yg kata xyah.. tp sy buat juga supaya nnt senang sy tanggalkn ia dr kek.
Setel bab menggris nie.. tuangkan adunan kek td.. terpulanglah nk selang seli ke nk campur haduk ke xde sape nk marah.. sbb nama pun kek marbel.. kek marbel ni seni dia mcm subjektif.. prasan x? Heheh
Abes masukkan adunan, rata2kan skit dan masukkan inner ke dalam main piyuk. Laraskan tombol pd steam dan tekan button steam 30 kali wpun dlm resepi kata masanya lebih lg.
Sepanjang korg 'membakar' kek nie, harap bertabah lah ye utk tahan telinga. Sbb apa? Sbb selepas 30saat, button steam ditekan, ia akan kuarkn bunyi beep2 yg laju mcm bunyi bom jangka yg dlm movie tu yg bole meletup dlm masa 30saat tu. Haha.. jgn panic. Ia normal sbb kita lawan 'fitrah' steam tersebut. Patutnya steam ada air, tp kita manipulatekan utk jdkan ia oven. Bunyi beep2 ni akan bunyi tnp henti selama 4minit. Then dia stop 1minit pastu bunyi smula 4mnt, stop blk 1minit, bunyi smula smpai la abes 30mnt.
Okeh.. ni la hasilnya selepas 30mnt!
Alhamdulillah.. xrentung, xhangit. Sedang elok kejadiaannya.. cuma JANGAN DITANYA kenapa kek tak naik tinggi?
Kenapa kek berjerawat?? Haha.. posting ni adalah utk menerangkn cara bakar kek guna noxxa BUKAN cara buat kek hokeyy... sy amatur dlm bidang bakery.
Maafkn sy ye.. nnt bole rujuk pd yg pakar acaner nk kek tinggi dan paras rupanya ploles2 gitteww...
Jadi?? Adakah anda jelas dgn cara2 yg saya terangkan?? Jika jelas dan paham, sile komen 'sy paham'.. if xclear pun sila komen, 'explain lebih skit'.. heheh..
Feel free to share & spread this teknik. Mudah2an membantu smua.
No comments:
Post a Comment